Atrakcje

Blog

Kontakt

O Mnie

Top
  >  Smaki Grecji   >  Czerwona papryka z Floriny i przyprawa ” bukowo”

 

 

Jesień zmieniła nie tylko barwy lasów ale i stare miasteczko Florina-położone między dwoma pasmami gór porośniętych lasami-przybrało o tej porze roku nowych kolorów. Stawało się  burzą barw, począwszy od koloru dachówek niskich domów, ścianach w różnych odcieniach ochry, błękitu, żółci , wapiennej bieli podwórek i naturalnej barwy ziemi ubitych dróg i dróżek.

Nie brakowało też koloru głębokiej czerwieni, bo ściany domów obwieszone były jak koralami, sznurami nawleczonych na nie dojrzałymi owocami papryki. Miały wyschnąć w promieniach słońca tak aby zimą, gdy nie będzie już swieżych jarzyn dostarczały mieszkańcom Floriny dodatku do pożywienia oraz witamin.

Ale tymczasem były naturalną ozdobą miasta, którego czerwona papryka mogłaby stać się symbolem…Jednak papryka jako warzywna roślina nie pochodzi z północnej Grecji ani nawet z Grecji. Przybyła do Europy z południowej Ameryki (Brazylia) za sprawą Krzysztofa Kolumba. Natomiast do Grecji trafiła około 17 wieku, ale przyjęła się tylko w  połnocnozachodniej części Macedonii greckiej czyli w okolicach Floriny.

Jej smak zaakceptowali niemal wszyscy i szybko weszła na stałe do jadłospisu tutejszej gastronomii.

Wydawałoby się, że to TYLKO papryka, ale w rzeczywistości to AŻ papryka!

Mamy paprykę zieloną i czerwoną ,słodką i ostrą (gr.-tsouskies),surową i suszoną, kiszoną, smażoną, pieczoną, nadziewaną ..itd, itp, ect.

Mistrzami w sztuce gotowania i przyrządzania przysmaków z papryki od dawna byli i nadal są mieszkańcy Floriny!  Z czerwonej papryki nauczyli się też robić pieprz. Czarny pieprz kupowany w sklepach był drogi i dlatego wybierali swój czerwony pieprz, który produkowali sami w domu lub kupowali od wieśniaczek na rodzimych bazarach. Sposób w jaki go wytwarzali był bardzo prosty. Suszyli czerwoną paprykę słodką lub ostrą, opiekali nieco w piekarniku i utłukiwali w moździerzu. Tak powstawał pieprz czerwony słodki lub ostry, często też mieszali obydwa w celu sporządzenia pieprzu dopasowanego do własnych wymagań smakowych. Najlepszą paprykę w proszku sporządzały kobiety ze wsi Bukowo koło miejscowości Monastiri. Tam właśnie w czasach okupacji tureckiej kobiety zajmowały się wyłącznie uprawą papryki ostrej i wytwarzały z niej tę przyprawę, ktòrą potem sprzedawały na bazarze czerpiąc miareczką z wypełnionych nią lnianych woreczków. Sporządzały najlepszy rodzimy czerwony pieprz bardzo doceniany przez smakoszy. Przyprawa przybrała nazwę „bukowo” od nazwy wioski, gdzie byławytwarzana.

Kupcy z Floriny sprowadzali spore ilości ostrej czerwonej papryki w proszku ze wsi Bukowo i sprzedawali go na bazarze swojego miasta jako „pieprz ze wsi Bukowo”. I tak do czasów obecnych przetrwała nazwa tej przyprawy bardzo często goszczącej i używanej w tradycyjnej kuchni greckiej.

„Papryka Florinis „

Jako odmiana papryki czerwonej słodkiej jest jedną z najpopularniejszych gatunków papryki w Grecji . Z naukowego punktu widzenia jest to papryka słodka uprawiana głównie w północno-zachodniej części Macedonii greckiej. Jej owoce osiągają 15-20cm długości i 4,5 cm szerokości.Mają grubą, mięsistą skórę wiec papryka ta nadaje się zarówno na sałaty jak i wszelkiego rodzaju kiszonki, konserwy itd. W stanie surowym jest skarbnicą witamin A,E,C i K. Na rynku greckim – na bazarach ,  warzywniakach i supermarketach sprzedawana papryka nazywana „Florinis” jest tak naprawdę TYPU Florinis czyli skomercjonalizowaną odmianą tej prawdziwej.

Ktoś zapyta : „A to dlaczego?”

Bo ta prawdziwa papryka Florinis dojrzewa dopiero po 15 sierpnia a do tego czasu jest zielona. Uprawa dawnej Florinis daje plony o 5x mniejsze od tej „odmienionej” dlatego nie była opłacalna. Nad tym mankamentem ziarna prawdziwej papryki Florinis pracował we Florinie  uzdolniony grecki agronom  Ioannis Kontopoulos, którego prace zakończyły się sukcesem w roku 1920. Nowe ziarno papryki uczonego nie posiadało konkretnej nazwy. Dopiero około roku 1950 nowa odmiana papryki z wydajniejszego ziarna, za sprawą kupców z Floriny  handlujących owocami ziemi dotarła do Thessalonik a stamtąd do wszystkich zakątków Grecji. Tak stała się ulubionym warzywem w całej Grecji a ponieważ pochodzi z Floriny nazwana została „papryką Florinis”.Przepis na doskonałą przystawkę z papryki Florinis (na rozbudzenie apetytu !)

Potrzebne składniki :

  • 5 średnich papryk Florinis
  • 200 gr greckiego sera feta
  • 100gr twarożku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu
  • 1 malutka ostra papryczka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • sól

Po umyciu papryk obetnij ogonki tak, aby utworzyły one „przykrywki -kapelusze”.

Wyczyść papryki od środka, posól i pokrop octem.

W małej misce wymieszaj rozdrobniony ser feta,  twarożek , oliwę i drobno posiekaną ostrą paprykę.

Napełnij papryki sporządzonym farszem i przykryj  ” przykrywkami-kapeluszami”.

Posmaruj olejem blachę do pieczenia,  ułóż  na niej papryki i gryluj w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok.10-15 minut, odwracając papryczki co jakiś czas.

Po wyjęciu z piekarnika możesz sciągnąć skórkę, jeśli chcesz. Ozdób natką pietruszki i gotowe!

      Smacznego! 😋